Gevels inpakken in een nieuwe schil
Vijftig jaar geleden was isoleren helemaal niet zo vanzelfsprekend als nu. De meeste jaren 70-woningen zijn traditioneel gemetseld en hebben een spouwmuur, die veelal niet of slecht geïsoleerd is. Hierdoor kunnen jouw muren koud en kil aanvoelen en bestaat de mogelijkheid dat je last hebt van optrekkend vocht. Door spouwmuren goed te isoleren ervaar je meer wooncomfort, bespaar je op de energienota en vermeerdert de waarde van jouw woning.
Sommige huizen - met name die in de tweede helft van de jaren 70 zijn gebouwd - hebben wel al een geïsoleerde spouw. Alleen is deze naar de huidige maatstaven niet meer toereikend. Pas vanaf de jaren ‘90 ging de kwaliteit van het isolatiemateriaal flink omhoog en werden ook dikkere isolaties toegepast.
Gevel buitenzijde isoleren
De gevel van de buitenzijde isoleren kan op twee manieren:
Je verwijdert het buitenblad van de gevel, waarna je een nieuw isolatiepakket plaatst met een nieuw buitenblad. Dit kan gemetseld zijn, maar je kunt ook kiezen voor natuursteen, hout, steenstrips, stucwerk, leien, zink, etc. Hierdoor krijgt het huis een geheel nieuw voorkomen. Het verwijderen van het buitenblad is nogal rigoreus maar wel de beste methode. De nieuwe isolatie wordt direct op het binnenblad aangebracht. Op deze manier komt de gevel niet zover naar buiten en kan je toch een behoorlijke isolatielaag aanbrengen.
Je isoleert de spouwmuur en behoudt het buitenblad. De spouw moet altijd volledig gevuld zijn, anders heeft isoleren aan de buitenzijde weinig zin. Het nieuwe isolatiepakket aan de buitenkant kan op elke gewenste manier worden afgewerkt. Als er een nieuw buitenblad voor gemetseld moet worden, zal de fundering waarschijnlijk ook moeten worden verbreed. Wanneer er veel wijzigingen in de gevel plaatsvinden, is het isoleren aan de buitenkant te overwegen, omdat het metselwerk herstellen hoge kosten met zich mee kan brengen.
Door isolatie aan de buitenzijde aan te brengen veranderen namelijk alle details, daarom is het het beste om dit te overwegen als je ook al van plan bent om alle kozijnen te vervangen. De kozijnen worden verder naar buiten geplaatst omdat er anders een koudebrug ontstaat.
Het isolatiemateriaal wordt tegen de buitenmuur van de bestaande gevelwand bevestigd. Gemiddeld wordt deze muur zo’n 20 centimeter dikker. De na-isolatie wordt afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips, stucwerk of een extra gevel. Als er een nieuw buitenblad voor gemetseld wordt moet de fundering ook verbreed worden.
De nadelen van de buitenzijde isoleren:
Kozijnen moeten verder naar buiten worden geplaatst om koudebruggen te voorkomen.
De aansluiting op het dak kan problemen geven, het beste is het als het dak ook vervangen wordt zodat er een doorlopende isolatielijn ontstaat.
óf het buitenblad moet gesloopt worden óf de aanwezige spouw moet geheel gevuld worden. Daar hangt een fors prijskaartje aan met een lange terugverdientijd.
het huis gaat er anders uitzien. Daarom is deze ingreep altijd vergunningsplichtig.
Het voordeel van de buitenzijde isoleren:
Een doorlopende isolatielaag, waardoor de woning energieneutraal wordt.
Ruime vrijheid in materiaalkeuze (stucwerk, hout, steenstrips).
Jouw jaren 70-woning krijgt een nieuwe en eigentijdse uitstraling
Ben je op zoek naar een architect die samen met jou de uitdaging aangaat om van een stereotype jaren 70-woning een modern huis met-met-indruk te maken? Of kies je toch liever voor sloop en nieuwbouw?
Neem een inspirerend kijkje op www.jeroendingemans.nl en/of neem direct contact op.