Waarom jaren 70 kozijnen vervangen voor aluminium kozijnen?
In de praktijk maak ik vaak mee dat kopers van jaren ’70 huizen de houten kozijnen vervangen voor aluminium kozijnen.
De redenen lopen uiteen maar vaak is het een combinatie van onderstaande factoren. In dit artikel speciaal aandacht voor de aluminium kozijnen.
De belangrijkste redenen om een houten jaren ‘70 kozijnen te vervangen voor nieuwe aluminium kozijnen:
De huidige kozijnen zijn rot
Het enkelglas moet vervangen worden voor HR++ of Triple glas
Meer licht in je huis door de raamopeningen te vergroten
Hoger comfort
Lager energieverbruik
Strakkere en modernere uitstraling
Geen schilderwerk meer
Isolatie en/of nieuwe gevel waardoor de kozijnen ook verder naar buiten worden geplaatst.
Wat is beter? Aluminium, hout, kunststof of staal?
Alles heeft zijn voor- en nadelen. Zelf vind ik dat aluminium kozijnen het meeste te bieden hebben qua comfort en uitstraling in relatie tot de kosten. In dit artikel ga ik daarom in op aluminium kozijnen. In de verbouwingen die ik heb gedaan werd vrijwel altijd voor aluminium kozijnen gekozen. Binnenkort zal ik ook artikelen plaatsen met houten kozijnen, kunststof kozijnen, stalen kozijnen en combinatie kozijnen als thema.
Wat voor kozijnen en glas heb je nu in je huis?
In de jaren ‘70 villabouw werden vaak hardhouten kozijnen toegepast. Deze kunnen met goed onderhoud lang mee gaan, als je kozijnen nog mooi zijn kan je ze behouden want de isolatiewaarde is meestal redelijk goed. Soms zie je ook vroege aluminium kozijnen zonder koudebrugonderbreking. Dit geeft veel vochtproblemen door condens en weinig comfort. Deze zou ik zeker vervangen.
Vaak zit er nog enkel glas in jaren ‘70 villa’s en als het al dubbel is , is het vaak erg verouderd en is qua comfort en energiebesparing niet te vergelijken met HR++ glas of triple glas. Als je alleen het glas wil vervangen moeten de kozijnen ook geschilderd worden. Neem de kosten voor het schilderwerk mee in je afweging of je de kozijnen wil behouden of vervangen.
Hoe kan je de raamopeningen het beste vergroten?
Als je nieuwe kozijnen in je woning wil laten zetten kan je ook overwegen om de raamopeningen te vergroten. Breder maken is constructief meestal vrij complex, maar de borstwering (dat is het metselwerk onder de raamopening) kan je meestal vrij eenvoudig eruit laten zagen waardoor je glas tot aan de grond kan maken. Meestal zit hier een radiator maar die kan weg als je vloerverwarming neemt. Deze ingreep brengt veel licht en je voelt meer verbinding met de tuin.
Openslaande tuindeuren, schuifpui of vouwpui?
De keuze voor draaien, schuiven of vouwen is sterk afhankelijk van het ontwerp van je woning en eventuele andere keuzes aan openingen in dezelfde ruimte of in het gevelbeeld. Het mooie van tuindeuren en vouwdeuren vind ik dat deze in hetzelfde vlak zitten als ze gesloten zijn. Schuifdeuren zitten eigenlijk altijd voor elkaar en dat geeft een minder strak beeld. Tuindeuren kan je helemaal open zetten en minder handig op een kiertje. Bij een schuifdeur kan dat laatste juist weer wel goed maar een nadeel is dat je altijd een vast deel hebt. Een vouwpui kan ook een mooie oplossing zijn, je hebt één loopdeur en desgewenst kan je de gehele pui openen.
Welke lak of afwerking kan je het beste kiezen?
Bij aluminium kozijnen kom je doorgaans poedercoating en anodiseren tegen als afwerking. Anodiseren geeft het aluminium zijn kenmerkende matte metaalglans. Zeker bij donkere kleuren geeft dit een moderne uitstraling. Vanwege de hoge kosten van anodiseren zie je poedercoating veel vaker bij aluminium kozijnen. Kies voor de fijnstructuurlak voor een strakke, matte uitstraling. Zowel anodiseren als poedercoating zijn hard en weerbestendig en blijft tientallen jaren mooi.
Welke kleur voor mijn aluminium kozijnen?
Maak een zorgvuldige afweging, je gaat deze kozijnen als het goed is nooit meer overschilderen dus pas op met trendgevoelige kleuren waar je snel weer op uitgekeken raakt. Ik adviseer meestal matte, donkere kleur. Door de donkere kleur vallen de kozijnen min of meer weg met het glasvlak. Een glasvlak ziet er van buiten gezien doorgaans donker of zwart uit. Let daar maar eens op.
Als je een licht kozijn kiest creëer je een contrast met het glas. Dat kan ook mooi zijn maar hangt ook echt af van jouw woning. Een ander voordeel van donkere kozijnen is ook dat naden tussen het raam en het kozijn en onderdelen zoals rubber profielen en kliklijsten niet opvallen. Je krijgt hierdoor een rustiger beeld. Je kan ervoor kiezen om de binnenkant een andere kleur te geven dan de buitenkant maar dat raad ik af.
Tip: Wil je de kosten niet uit de hand laten lopen?
Kijk dan eerst naar de standaard RAL-kleuren waarin accessoires leverbaar zijn en kies hieruit een kleur die je op de kozijnen wil hebben.
Wat zijn spacers? En waarom is de kleur belangrijk?
Een spacer of afstandhouder houdt de platen glas uit elkaar. Meestal zijn deze RVS-kleur en vallen daardoor erg op. Zeker met de dikke glaspakketten van tegenwoordig. Het kost maar een beetje extra om deze spacers in de kleur van het kozijn te nemen en het maakt een wereld van verschil! Zeker bij donker gekleurde kozijnen valt een metaalkleurige spacer heel erg op.
Lelijke kunststof dopjes op je kozijnen? vaak niet nodig.
Deze dopjes worden ook afwateringskapjes genoemd. Als je kiest voor profielen met een verborgen afwateringssysteem zijn deze kapjes niet nodig. Dat is mooi want deze kapjes zijn erg ontsierend en raken vaak kwijt na verloop van tijd. Het kost vrijwel niets extra om voor een verborgen waterafvoer te kiezen dus vergeet niet om dit te vragen.
Tip: Zorg er wel voor dat je de bijpassende waterslag kiest want sommige waterslagen kun je niet combineren met profielen met verborgen afwateringssysteem.
Welke scharnieren moet ik kiezen bij aluminium kozijnen?
Je komt bij aluminium kozijnen drie soorten scharnieren tegen:
1. Blokscharnieren
2. Rollenband scharnieren
3. Verdektliggende scharnieren
Standaard en het meest betaalbaar zijn de opbouw blokscharnieren, ik zou deze af willen raden want ze zijn vrij aanwezig en ontsieren je strakke nieuwe kozijnen. Kies liever voor het rollenbandscharnier of de verdekte scharnieren.
Verborgen scharnieren zijn het mooiste, iets wat je niet kan zien kan immers ook nooit lelijk zijn. Houd rekening met een hogere prijs van dit type scharnier, je hebt er immers zeker 2 of 3 per deur of raam nodig.
Het rollenbandscharnier is een goede tweede keuze. Deze vallen minder op dan het blokscharnier, zeker als je deze in de kleur van het kozijn neemt.
Waterslagen ook vervangen?
Als je nieuwe aluminium kozijnen neemt is het een goed idee om de bruin geglazuurde keramische raamdorpelstenen ook te vervangen (soms ook wel ten onrechte vensterbank genoemd). Je kan de waterslagen in hetzelfde materiaal en kleur kiezen als het kozijn, dan creëert een rustig beeld. In sommige situaties is Belgisch hardsteen ook fraai.
Vergeet de zonwering niet!
Je jaren ’70 huis is straks goed geïsoleerd. Hou er rekening mee dat warmte die erin gaat maar moeilijk weer weg gaat. Denk dus ook na over zonwering als je nieuwe kozijnen gaat plaatsen, het is dan mooi te integreren waardoor het niet zo opvalt. Je hebt diverse fabrikanten die een screen en ventilatierooster in één aanbieden. Het screen kan vaak in het binnenspouwblad worden opgenomen zodat je aan de buitenkant een strak aanzicht houdt. Het mooie van een screen is dat deze ook als hor kan werken.
Leveranciers van aluminium kozijnen:
J.M. van Delft uit Drunen aluminium Schüco kozijnen en specials.
Keller minimal windows zeer slanke schuifdeuren en kozijnloze schuiframen
Reynaers Kozijnen aluminium maatwerk kozijnen, puien en zonwering
Kawneer voorheen bekend als Alcoa