Wat doe je met lelijk metselwerk: stukadoren, cementeren, keimen of kaleien?
Als je een jaren ’70-woning gaat verbouwen, wil je wellicht een raamopening vergroten, de kap verhogen, aanbouwen of juist iets wegbreken.
Aanpassingen aan een gemetselde gevel leveren echter helaas vaak esthetische problemen op. Denk daarom goed na over de afwerking, waarmee je je huis een frisse, nieuwe en uniforme uitstraling geeft. In deze blog licht ik verschillende opties toe.
Het kan ook zijn dat de muren bouwtechnisch in orde zijn maar dat je de steen gewoon lelijk vindt. Door te kiezen voor afwerkingen zoals cementeren, keimen of kaleien creëer je een rustig geheel. Het herstelwerk door de renovatie wordt minder zichtbaar of zelfs onzichtbaar en het huis krijgt een nieuwe look. Het verschil tussen de gevelafwerkingstechnieken leg ik hieronder uit.
Cementeren
Cementeren is een techniek, waarbij het metselwerk van de buitenmuur wordt behandeld met een dunne laag cement. De stenen en de voegen krijgen hierdoor een egale grijze kleur, maar een andere kleur is ook mogelijk. Door het cementeren krijgt de muur extra bescherming zonder deze af te sluiten. De muur blijft dampopen en mede daardoor kan het niet afbladderen. Eventuele loszittende voegen moeten wel eerst hersteld worden. Het eindresultaat wordt ook wel slempwerk genoemd.
De voordelen
Kleine beschadigingen en oneffenheden van de ondergrond worden weggewerkt
Snelle en redelijk betaalbare manier om je huis een nieuwe uitstraling te geven.
De muur is beschermd tegen vochtinvloeden en blijft ademen
Onderhoudsvriendelijk
De structuur van de muur blijft - indien gewenst - zichtbaar
Geen schilderwerk nodig
Echter zijn er een aantal nadelige bouwfysische consequenties, waardoor het cementeren niet de voorkeur geniet: bij hevige regenval kunnen donkere plekken ontstaan. Deze verdwijnen echter weer bij het opdrogen van de muur. Daarnaast is cementeren definitief; verf kan je nog wel met een hogedrukspuit of zandstralen verwijderen, deze techniek niet. Opnieuw keimen of kaleien in een andere kleur is wel mogelijk.
Keimen
Keimen is het aanbrengen van een dekkende, matte kleurlaag van zuivere minerale verf op een buitengevel. Keim is eigenlijk een merknaam. Keim Soldalan is het meest gangbaar en lijkt qua dikte en structuur op gewone verf, maar onderscheidt zich op de volgende punten:
Het is een mineraal product
De minerale laag is zeer ademend, waardoor vocht geen kans krijgt
Het materiaal kan niet afbladderen
UV stabiel met 20 jaar kleurgarantie
Zonder weekmakers, veilig voor mens en milieu
Zelfreinigend, regen spoelt de gevels weer schoon
bladdert of verschilfert niet
Het is waterafstotend
Het principe van de silicaat verftechniek berust op het verstenen van de mineraalverf met de ondergrond. Er ontstaat een vaste, minerale en onoplosbare verbinding van de verf met de verfdrager (dit kan bijvoorbeeld pleisterwerk, beton, baksteen of natuursteen zijn). De doorsnede van een pleisterlaag toont dit versteningsproces, ook wel bekend als ‘verkiezelen’ aan de hand van aangekleurd KEIM fixatief (vloeibaar kalisilicaat).
Kaleien
Kaleien is een gevelafwerking op kleur voor binnen en buiten ‘tussen stuken en schilderen in’. Een zuivere NHL-kalkmortel wordt aangemaakt op dikte van een volle yoghurt. Met een blokkwast wordt de papperige mortel uitgestreken over de gevel in de gewenste structuur. Het meest toegepaste product is KEIM Uni-kalei. Dit systeem kan op twee manieren worden verwerkt:
Optie 1
De kleur meng je in de mortel mee. Dit noemen we ‘in de massa gekleurd’. Hiervoor zijn 20 standaard kleuren beschikbaar. Dit systeem brengt men altijd aan in twee lagen. Dit geeft een meer levendig (licht vlekkerig) effect. De ondergrond neemt makkelijk water op en verkleurd sterk als deze nat wordt. Dit geeft een authentiek en rustiek effect.
Optie 2
De mortel meng en verwerk je zonder kleur. De kaleilaag breng je in één laag aan en laat je uitharden. Hierna wordt de kalei-laag behandeld met het 2-laags systeem KEIM Soldalan-ME. Met KEIM Soldalan-ME breng je een strak, egaal dekkende en matte structuurlaag aan die weinig verkleurd bij opname van water. Dit geeft een strak en landelijk effect.
Kijk hier voor meer informatie op de stie van Keim Nederland.
Stukadoren of Kaleien?
Stukwerk geeft een nieuw uiterlijk aan je huis; het is strakker en oogt hierdoor moderner. Bij regulier gevelstukwerk breng je een systeem aan met een laagdikte van minimaal 6 tot 10 mm. Hierdoor is de constructie niet meer zichtbaar en de aansluiting op het dak, het maaiveld en de ramen wordt in veel gevallen anders.
Bij kaleiwerk breng je een laagdikte aan van gemiddeld 1 tot 3 mm. Hierbij blijft van een afstand duidelijk zichtbaar dat de ondergrond bestaat uit metselwerk, alleen de scherpe aftekening van voeg en mortel is sterk genivelleerd.
Beide technieken bieden de gevel extra bescherming tegen regen, zon en andere weersinvloeden. Bovendien kun je eventuele beschadigingen van de gevel camoufleren door de kalei-techniek toe te passen. Hiervoor hoeft in veel gevallen geen voegwerk herstel te worden uitgevoerd. Ook vorstschade aan de stenen kan met een kaleisysteem technisch opgevangen en gecamoufleerd worden. Daarnaast nivelleert kaleiwerk structuurvariaties in ondergronden op een subtiele wijze met behoud van ‘het karakter’ van de woning.
Wat kost Keimen of Kaleien per m²
Er zijn verschillende mogelijkheden, meestal is één laag niet voldoende. De gemiddelde richtprijs voor de uitvoering van KEIM werk door schilder inclusief materiaal en arbeid ligt doorgaans tussen € 25-, en € 45,-. Eén en ander is natuurlijk afhankelijk van bereikbaarheid, locatie, kleurkeuze en omvang van de werkzaamheden.
Meer informatie over Keim of Kalei?
Vind je het lastig om een keuze te maken uit de verschillende technieken? Neem dan contact met mij op of met een van de bedrijven die ruime ervaring hebben hebben met deze producten.
Schilderbedrijven:
Van den Nieuwenhuizen glas- en schilderwerken
Webshops: