Kiezen voor een jaren 70-woning is kiezen voor ruimte!
Sinds de jaren 50 is de perceeloppervlakte van een gemiddelde tussenwoning in Nederland flink afgenomen: zo’n 30%!
In de huidige overspannen woningmarkt blijven de kavels van nieuwbouwwoningen verder slinken. Wil jij liever een royale woon- en perceeloppervlakte voor jouw familiehuis? Kies dan voor een jaren 70-woning!
Zoek jij volop privacy, rust en groen? Een jaren 70-woning heeft vaak een ruim perceel met volwassen bomen. Zulke grote kavels tref je zelden in nieuwbouwwijken. Of ze zijn vooral gelegen in het buitengebied, ver weg van belangrijke voorzieningen. Een jaren 70-wijk is vaak ruim van opzet, heeft brede lanen met veel groen en is doorgaans zeer kindvriendelijk. Bovendien vind je deze wijken nabij het stadscentrum of de dorpskern.
Bouwkavels worden steeds kleiner
De perceeloppervlakte is sinds de jaren 50 per decennium gemiddeld met 5,6% gedaald, zo blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl. naar de woon- en perceeloppervlakte van tussenwoningen in Nederland. Binnen het onderzoek werd data van meerdere grote vastgoed platformen voor consumenten geanalyseerd. In totaal werden 56.500 te koop en te huur staande woningen onder de loep genomen. Hoewel dit onderzoek tussenwoningen betreft, zie je ook bij andere woningtypes een afname van het perceeloppervlakte, omdat de vrije ruimte schaars is in Nederland. Meer dan twee derde van de totale oppervlakte van ons land is in gebruik als groene ruimte (68%), waarvan het merendeel agrarisch terrein is (54 % van het totaal). Nederland bestaat daarnaast voor 19 procent uit water; ‘slechts’13 % is bebouwd gebied. (Bron: CBS).
Grotere huizen, kleinere tuinen
Hoewel de perceeloppervlakte flink gedaald is sinds de jaren 50, stijgt juist de gemiddelde woonoppervlakte: gemiddeld zo’n 21,1%. In de jaren 70 nam de woonoppervlakte het meest toe ten opzichte van een decennium eerder: 11,3%. Dat betekent dus dat de huizen steeds groter worden en de tuinen alsmaar kleiner. Waar in de woon/perceel-ratio in het decennium 1950 tot en met 1959 nog 53,1% was, is dit ratio het afgelopen decennium gestegen naar 91,4%. Door jouw jaren 70-woning te verbouwen kun je de tuin meer bij je woning betrekken, zodat er een soepele overgang is en de tuin (nog) groter oogt. Bijvoorbeeld door het plaatsen van glazen wanden, serres, overdekte terrassen en de vloer naar buiten door te trekken.
Verschillen per provincie
Op provinciaal niveau bestaan er grote verschillen in zowel de perceeloppervlakte als de woon/perceel-ratio blijkt uit het onderzoek. In Flevoland heeft een tussenwoning gemiddeld de grootste perceeloppervlakte; 199,5m². Ook Limburg (197,6m²) en Zeeland (181,1m²) heeft relatief grote perceeloppervlaktes. In Zuid-Holland (87,1%), Utrecht (82,5%) en Noord-Holland (82,1%) zijn de woon/perceel-ratio’s het hoogst. In deze provincies is vaak minder ruimte voor een berging en/of tuin.
TIP
Heb je een jaren 70-woning op het oog of wil je graag in een jaren 70-wijk gaan wonen?
Verken dan via Google Maps alvast de wijk. www.vastgoedloep.nl geeft het bouwjaar en bruto vloeroppervlak van de woning en o.a. ook hoe groot de kavels zijn.