Aanbouwen en uitbouwen van jaren 70-woningen
Een villa die gebouwd is in de jaren ’70 heeft vaak een of meerdere uitbouwen en aanbouwen. Deze zijn architectonisch ondergeschikt aan het hoofdgebouw. De bouwwerken kunnen gelijktijdig met de woning zijn gebouwd of later aangebracht. Ze hebben dikwijls andere functies en soms een afwijkende bouwwijze dan de rest van de woning; daarom gelden er andere regels. Zijn jouw bestaande uit- of aanbouwen nog goed bruikbaar of is het beter om deze toch af te breken?
Het verschil tussen een uitbouw en aanbouw
Bij het bouwen van een aanbouw wordt er een nieuwe constructie - bijvoorbeeld een serre, garage of carport - aan de woning vastgemaakt. Met een uitbouw wordt een bestaande ruimte zoals een keuken, eetkamer of woonkamer vergroot. Hierbij wordt de gevel doorgebroken om de woonruimte te vergroten en tot één geheel te maken. Zowel een uitbouw als aanbouw kan meestal vergunningsvrij worden gebouwd.
Wanneer sloop je een bestaande uit- of aanbouw?
Een uit- en aanbouw kun je beter slopen, wanneer er sprake is van een matige bouwkundige kwaliteit. Bijvoorbeeld als het object te donker, te klein of te hokkerig is, niet geïsoleerd of moeilijk na te isoleren. Ook als je de relatie tussen de woning en de tuin wil verbeteren of als er geen architectonische samenhang meer is, is slopen zeker het overwegen waard. En vaak staat het huidige bouwwerk in de weg, dan is de sloophamer uiteraard de beste optie. Je kan er tevens kiezen voor gedeeltelijke sloop: soms kan de oude fundering nog worden hergebruikt.
Mijn tips voor een nieuwe uit- of aanbouw
Droom je van een overdekt zwembad, sauna of wijnkelder? Een nieuwe uitbouw of aanbouw biedt volop mogelijkheden. Graag geef ik je enkele tips:
Zoek samenhang in de vormgeving van de aanbouw of kies juist voor een contrasterende architectuur in vorm en/of materiaalgebruik.
Breng daglicht binnen via het dak. Doordat de uit- of aanbouw doorgaans uit een enkele laag bestaat, is dit vaak goed mogelijk (zie foto boven). Dit is belangrijk, omdat de uit- of aanbouw dikwijls het daglicht in het hoofdvolume wegneemt.
Kies voor een uit- of aanbouw met extra plafondhoogte of verlaag het vloerpeil, zodat er extra licht en lucht binnenkomen in het huis.
Of laat het bouwwerk juist naadloos aansluiten op het bestaande deel. Als er een sprong in de muur of verlaging in het plafond zichtbaar blijft, ervaar je het nooit als één ruimte. Werk balken, kolommen en penanten (muurdammen) daarom zorgvuldig weg.
Keukens en eetkamers
In de afgelopen 50 jaar heeft de keuken geleidelijk een andere rol gekregen: de keukenfunctie is langzaam van afgezonderde ‘werkplaats’ naar kloppend hart van het familiehuis verschoven. En plek, waar iedereen graag aan de lange eettafel aanschuift. Veel jaren 70-huizen hebben nog een dichte keuken, die meestal weinig of geen relatie met de tuin en eetkamer heeft. Vaak kan de bijkeuken bij de keuken worden getrokken, zodat er een grote keuken ontstaat. Om één geheel te krijgen kun je ook de oude keuken bij de woonkamer voegen. Je kan er ook voor kiezen om de oude keuken een geheel nieuwe functie te geven zoals een study, speelkamer, berging of mudroom.
Vrijstaand bijgebouw
Soms kan het ook interessant zijn om een bijgebouw zoals poolhouse, orangerie of garage volledig los te koppelen van het huis. Bijvoorbeeld omdat je achterin de tuin een betere plek op de zon hebt of als je de relatie met je tuin wil behouden. Ook is het leuk om ergens een plekje te hebben van waar je naar je eigen huis kan kijken. Want hoe vaak zie je eigen woning eigenlijk vanaf de buitenkant? Je kan denken aan een vrijstaand overkapt terras met buitenkeuken en gecombineerde berging. Of een nieuwe vrijstaande garage en de bestaande garage als woonruimte aanwenden. En wat dacht je van een kantoor aan huis, waar je in alle rust kan werken?
Geen doel op zich
Uitbouwen of aanbouwen behoort nooit een doel op zich te zijn. Probeer jouw wensen eerst op te lossen binnen de bestaande schil; betrek bijvoorbeeld de garage bij de woonruimte. De kwaliteit van de huidige ruimten kan minder worden, doordat het donkerder wordt in het bestaande deel. Vaak krijg je een verschuiving van functies naar de uitbouwen, waardoor je een min of meer loze en donkere ruimte in het midden krijgt. Als dit niet te voorkomen is, is dit een geschikte plek voor een zit- of tv-hoek. Leg jouw wensen en ideeën voor aan een architect en bedenk samen hoe je jouw droomhuis het beste vorm kan geven.
Ben je op zoek naar een architect die samen met jou de uitdaging aangaat om van een stereotype jaren 70-woning een modern huis met-met-indruk te maken? Of kies je toch liever voor sloop en nieuwbouw?
Neem een inspirerend kijkje op www.jeroendingemans.nl en/of neem direct contact op.